16 januari: Lezing Gezond Moestuinieren

10/01/2018

Steeds meer mensen kweken in hun eigen tuin wat kropjes sla of nog meer. Zelf gezonde groenten kweken is niet alleen heel leuk en avontuurlijk, maar je weet dan ook wat je kweekt dus kun je het heel gezond aanpakken. Om dat te laten slagen is enige basiskennis wel noodzakelijk.

Daarom organiseert LeefstijlKompaz op 16 januari een lezing over Gezond Moestuinieren, verzorgd door Janneke Tops. Tijdens deze uitgebreide en inspirerende lezing vertelt Janneke, zelf een ervaren ecologisch groentenkweker, wat erbij komt kijken en hoe je het op een gezonde manier aan kunt pakken. Je krijg kennis over en inzicht in de moestuinbodem, want succesvol moestuinieren begint bij een gezonde, levende bodem. Enkele composteertips zullen dan ook niet ontbreken. Verder hoor je hoe je jouw planten goed kunt laten groeien en wat gedaan kan worden om planten weerbaar te maken tegen ziekten en plagen. Zowel vierkante meterbakken, de ecologische moestuin, als enkele permacultuurideeën zullen de revue passeren.

Deze lezing is boeiend en geschikt voor zowel beginnende moestuiniers, als mensen die al praktijkervaring hebben. In een gezonde moestuin hou je immers nooit op met leren, juist door zelf goed te observeren, uit te wisselen met anderen en vooral door te doen. Laat je deze avond informeren en inspireren om weer nieuwe inzichten te verwerven en daarna weer lekker aan de slag te gaan in de eigen tuin!

Voor en na de lezing zijn ook de kwalitatief goede eco-moestuinboeken van o.a. Velt (www.velt.nu) te koop, zowel voor beginners als voor gevorderden.

Janneke Tops heeft in Wageningen biologische landbouw gestudeerd en is vervolgens 13 jaar tuinder geweest op 2 ha op een ecologische leefgemeenschap in Noord-Frankrijk. Sinds 2012 verzorgt ze lezingen, geeft cursussen en advies in heel Nederland. Dat gaat uiteraard over gezond moestuinieren, bodem en compost, maar ook over zelf zaden telen en meer, wat te maken heeft met gezonde voedselproductie.

Ze werkte de afgelopen jaren mee aan de vertaling van twee moestuinboeken: Zelf Zaden Telen en 34 Plantenextracten om mee te tuinieren (over brandnetelgier en veel meer) bij uitgeverij Jan van Arkel.

Janneke combineert haar ruime praktische landbouw- en moestuinervaring met een gedegen achtergrondkennis van alles wat te maken heeft met ecologische landbouw en moestuinieren. Van vierkante meterbakken, (Velt)-vruchtwisselingen tot permacultuur. Haar doel is zoveel mogelijk mensen te inspireren en informeren om zelf (nog meer en nog gezonder) voedsel te gaan verbouwen. Daarnaast wil ze mensen meer bewust maken van de enorme vervuiling en ontwrichting die het gangbare voedselsysteem heeft veroorzaakt en wat je zelf kunt doen om het anders aan te pakken.

Dankzij haar heldere uitleg en praktisch tips heeft ze al honderden beginnende en gevorderde moestuiniers een stapje verder geholpen.

Praktische informatie: 

  • Datum: 16 januari 2018
  • Tijd: De avonden beginnen om 20.00 uur, vanaf 19.30 uur ben je welkom
  • Locatie: restaurant “De Peizer Hopbel, Hoofdstraat 3, 9321 CB, Peize
  • Kosten:€ 10
  • Aanmelden via: info@leefstijlkompaz.nl
  • Meer informatie op www.gezondemoestuin.nl