Zaterdag 15 november: Smakelijk Symposium

13/10/2015

Een dag over onze eetcultuur

Zondag 15 november, 10.30u – 17.00u, Sint Jansstraat 7, Groningen.

De maaltijd laat zien wie je bent – je bent wat je eet – of wie je graag wilt zijn. Voedsel is naast een eerste levensbehoefte ook een cultuurverschijnsel. Velen van ons hebben een boek van Jamie Oliver of Johannes van Dam in de kast staan. Toch zijn we ons niet altijd bewust van wat eten ons vertelt over onze identiteit. Met elke maaltijd lepelen we sociale status en traditie naar binnen. En wat er op ons bord ligt hangt veelal samen met technologische en maatschappelijke ontwikkelingen.

Tijdens deze dag gaan we dieper in op onze eetcultuur. Wie zijn wij? Waar komen we vandaan? En waar gaan we heen? Van roggepap naar macaroni en van nasi rames naar sushi en rawfood.

Drie hoofdsprekers leveren vanuit uiteenlopende expertises ‘Food for Thought’

Carolina Verhoeven

…vertelt over de geschiedenis, tradities en de overdracht van de kennis over voedsel. Kennis en opgedane ervaring wil ze graag doorgeven aan de volgende generatie als culinair erfgoed. Dit door te rubriceren en publiceren. Carolina is culinair etnologe, journalist, publicist en eigenaar van Landskeuken en Academie Culinaire Historie.

David Stroband

…vertelt over de rol van voedsel in de beeldende kunst, van het 16e eeuwse stilleven tot de hedendaagse Cloaca-machines (een machine die het menselijk spijsverteringsstelsel nabootst). Na deze lezing lijkt een koekje, een lolly of een plakje ham nooit meer wat ze ooit leken. David Stroband is docent Kunstbeschouwing aan Academie Minerva en schrijver van diverse teksten over beeldende kunst.

Michiel Korthals

…over goede smaak valt te twisten, hoe moeilijk dat soms ook is. De these van Michiel is: goede smaak heeft niet alleen betrekking op de appreciatie van eten en drinken maar ook op die van het gezelschap dat het eten heeft gemaakt en waar je mee eet. Michiel Korthals is emeritus hoogleraar Toegepaste Filosofie, Vrije Universiteit en Wageningen Universiteit.

Korte presentaties over lokale en regionale initiatieven

Toentje

Een initiatief van Jos Meijers, over de Stads Groninger voedseltuin. Een platform wat o.a. groente, fruit en kruiden verbouwt voor de Voedselbank Groningen.

Het Varkenshuis

Door Elles Kiers. Een film met toelichting over het versterken van de lokale gemeenschap door de collectieve zorg voor varkens. Hoe heb je samen met buren, vrienden, collega’s, de verantwoordelijkheid over twee varkens en daarmee over je eigen voedsel.

Youth Food Movement

Wilbert van de Kamp vertelt over het Youth Food Movement (YFM), een jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem. Ook spreekt hij over zijn voedselinspiratie blog Eengarde.

Programma

10.30u Inloop met koffie en iets lekkers
10.50u Opening door Wim Bosch
11.00u Lezing Carolina Verhoeven
12.00u Lunch, verzorgd door voedselkunstenares Elles Kiers
13.30u Lezing David Stroband
14.40u Vier korte presentaties:
14.40–15.10u Toentje door Jos Meijers ÓF Youth Food Movement en Garde blog door Wilbert van der Kamp
15.20–15.50u Het Varkenshuis (inclusief film) door Elles Kiers
16.00u Lezing Michiel Korthals
17.00u Afsluiting met een borrel en een hapje, verzorgd door Elles Kiers

Kosten

€ 55,- (studenten 10% korting op vertoon van collegekaart), inclusief de bijzondere lunch en hapjes verzorgd door voedselkunstenares Elles Kiers.

Aanmelden

Bij Vrijdag ontvangt graag je aanmelding voor 6 november via doen@bijvrijdag.nl of aanmelden is mogelijk via 050-3051400.

Afmelden

Afmelden is mogelijk tot 30 oktober, Bij Vrijdag berekent je dan € 10,- administratiekosten. Na deze datum ben je het volledige inschrijfgeld verschuldigd. Bij verhindering is vervanging uiteraard mogelijk, geef dit dan tijdig aan Bij Vrijdag door.