Zonovergoten fietstocht Eetbare Stad Groningen

25/09/2017

Op 23 september fietsten zo’n 25 deelnemers Groningen stad door, langs diverse buurtmoestuininitatieven. Na een herfstige start van september werden de deelnemers op deze zaterdag getrakteerd op een heerlijke temperatuur en lekker zonnetje! Dit jaar stonden de Geheime Tuin, Buurtmoestuin Molukkenstraat, Buurtboomgaard Oosterhogebrug, Buurtmoestuin Tasmantoren en het Hof van Reseda op het programma. 

Open Dag bij de Geheime Tuin
De fietstocht startte bij De Geheime Tuin, een nieuw initatief met zowel plukfruit als moestuinbakken tussen Bedumerweg en Johan de Wittstraat. Initatiefneemster en duizendpoot Christine Boonstra ontving het gezelschap. De buurttuin is niet het enige project waar zij zich mee bezighoudt in en voor de buurt, ook runt ze samen met een team van participatiemedewerkers een kringloopwinkel, worden er maaltijden gekookt en vanaf volgend seizoen uitgebreid gemoestuinierd. De oogst wil ze delen met haar buurtbewoners. Waarom de geheime tuin?

Christine Boonstra: “Ik ben zelf heel druk geweest met het opstarten van deze tuin en elke keer als mensen me ernaar vroegen zei ik dat het nog geheim was. Zo zijn we bij de naam gekomen. En het is een prachtig boek en dito film natuurlijk. Daar heb ik nog een videoband van liggen om volgend jaar zomer eens te vertonen op de tuin.”

Bekijk hier de foto’s van de Geheime Tuin:
(Het bericht gaat hieronder verder)

Genieten voor iedereen
Daarna stond buurtmoestuin Molukkenstraat op het programma, die van locatie veranderde in verband met nieuwbouw en nu in samenwerking met en op het terrein van drie zorginstellingen opnieuw is verrezen. Zo kunnen de bewoners van instellingen, vaak niet mobiel genoeg om zelf actief te tuinieren, wel genieten van de activiteit van de buurtbewoners op de moestuin en natuurlijk van het groen.

Bekijk hier de foto’s van de Molukkenstraat:
(Het bericht gaat hieronder verder)

Surprise stop bij Toentje: Moestuin voor de voedselbank
Omdat er ruim de tijd was voor de bezoekjes aan de groene initatieven kon ook nog even gestopt worden bij de moestuin voor de voedselbank: Toentje. De deelnemers raakten niet uitgekeken! Maar liefst 30 vrijwilligers zorgen er bij Toentje voor dat de tuin er pico bello uitziet. Het was dan ook weer een plaatje:

Bekijk hier de foto’s van Toentje:
(Het bericht gaat hieronder verder)

Buurtboomgaard Oosterhogebrug
Buurtboomgaard Oosterhogebrug is een groene parel in de gelijknamige wijk. Initiatiefneemster Catharina Sala wachtte er de fietsers op met stoelen, kleedjes,  koffie en thee en zelfgebakken appeltaart. Zo werd het een smakelijke lunch en een gezellige picknick! Catharina vertelde enthousiast over de boomgaard, die ze als ‘heel laid back’ omschrijft. Zo’n drie keer komen de buurtbewoners bij elkaar om te snoeien en onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. En verder gaat het allemaal z’n gangetje. Een aantal bomen doet het iets minder en wellicht dat ze daar dit jaar nog een appeldokter voor uitnodigen. Tevens wees Silla Schouwstra tijdens de lunchpauze de deelnemers nog even op de kortingsactie voor een regenton. Altijd handig voor op de tuin natuurlijk!

Bekijk hier de foto’s van buurtboomgaard Oosterhogebrug:
(Het bericht gaat hieronder verder)

Tasmantoren
Daarna fietste het gezelschap door naar de buurtmoestuin bij die opvallende nieuwbouwflat in de stad: de Tasmantoren. Daar deed Coby Naber het woord en werden de fietsers ontvangen aan een gedekte tafel met tomaatjes, zelf gebakken koekjes, sap en kruidenwater. Niet alleen de moestuin kwam ter sprake, de deelnemers vroegen ook honderduit naar het wonen op zo’n bijzondere locatie. Tevens kwam ‘het kistje’ ter sprake. Een klein houten kistje dat bij de zitplaats in de gemeenschappelijke fruitboomgaard staat van de Tasmantoren. Coby Naber: “Ja, het kistje. Dat is een grappig fenomeen. Daarin stoppen wij onze overtollige groentes, die we zelf niet op kunnen. Wat ik altijd doe, als het kistje vol is, dan ga ik boven achter het raam zitten en houd het buiten allemaal wat in de gaten. Het lijkt wel of iedereen erop zit te wachten, want binnen 5 minuten is dat kistje altijd leeg! De hele toren smult zo dus mee van de tuin.”

Bekijk hier de foto’s van moestuin Tasmantoren:
(Het bericht gaat hieronder verder)

Zeven Jaar Hof van Reseda
De tocht besluit bij ‘oud gediende’ Hof van Reseda. De tuin die zeven jaar geleden als één van de eerste Eetbare Stad initiatieven verrees achter de huizen aan de Resedastraat, heeft al heel wat ontwikkelingen en oogstseizoenen meegemaakt. Hoogste tijd dus hier weer eens langs te fietsen en getrakteerd te worden op hun tips en trucs voor een succesvolle buurtmoestuin. En die kregen we ook! Margo Slomp vertelde uitgebreid over de tuin, de kas, en de kippen. Hun inzet stopt daar niet: deelnemers van het Hof van Reseda hebben ook groene projecten opgezet met een nabij gelegen school en kinderdagverblijf.

Bekijk hier de foto’s van het Hof van Reseda:
(Het bericht gaat hieronder verder)

Over de Eetbare Stad
De stad Groningen kent inmiddels een 70-tal Eetbare Stad-initiatieven, waarbij een kleine tot grote groep buurtbewoners tuiniert in de openbare ruimte. Van een enkele bessenstruik tot boomgaard, van enkele moestuinbedden in de volle grond tot een groot aantal moestuinbakken; er gebeurt van alles! De Natuur en Milieufederatie Groningen organiseert voor de deelnemers ervan in samenwerking met de Gemeente Groningen al jaren activiteiten, waaronder de jaarlijkse fietstocht en verzorgt een nieuwsbrief en een facebook community. Kijk voor alle informatie hierover op eetbarestadgroningen.nl